Fistül Nedir?

Fistül Tabii bir boşlukta, vücut yüzeyi veya iki tabii boşluk arasındaki anormal geçittir. (Bağırsak ve deri yüzeyi ya da mesane ile bağırsak arası gibi).

Fistül Nedir ve Neden Olur?

Fistül doğuştan olabilir. Bademcik bölgesiyle boyun yüzeyi arası fistüllü doğan çocuklarda olduğu gibi veya bir kanalın tıkanması sonucu oluşabilir. Tükürük kanalının tıkanması sonucu tükürüğün yanak yüzeyinde görülmesi durumunda olduğu gibi. Yaralanmalar sonucu oluşabilir, yırtılmış üretra’dan fistülün oluşması ve idrarın deri üstünde belirmesi gibi.Fistül hastalık sonucu meydana gelebilir. Bir pelvis tümörü veya absesi sonucu, kalın bağırsak ile mesane arası fistülün oluşması gibi.

Fistül Nedir?

En sık rastlanan fistül, rektum’un alt kısmı ile anus’u çevreleyen deri arası olanıdır ve genellikle o bölgedeki bir apseden (tüberküloz veya iskiorektal apse) dolayı doluşur. Vakaların çoğunda, normal yolların devamlılığının yeniden sağlanmasıyla, fistül iyileşir. fakat anus çevresinde bulunanlar, dışkıyla devamlı enfekte olduğundan iyileşmesi daha zordur.

Bu durumda ufak bir ameliyat gerektirir ve yaranın ilk iyileşen kısmının, en derin bölgesi olmasına dikkat edilmeli ve kabuğun sağlam olması sağlanmalıdır.

Yorumlar

Yorum Gönder